Предстоящи събития

XIII Международен фестивал на изкуствата „Перперикон“

XIII МЕЖДУНАРОДЕН ФЕСТИВАЛ “ПЕРПЕРИКОН” – КЪРДЖАЛИ

ПРОГРАМА

22 ЮНИ 2013 ГОД.

Час: 21.00

Място: Природна забележителност Каменната сватба

Откриване на Фестивала;

“Самодивска сватба”, авторски спектакъл на Р. Бъчварова

23 ЮНИ 2013 ГОД.

Час: 19.00

Място: ДКТ “Д. Димов” – голямо фоайе

Концерт за влюбени, музика В. А. Моцарт,

Стихове на Й. В. Гьоте, с участието на:

Христина Василева – сопран,

Димитър Маринкев – флейта,

Йосиф Герджиков – пиано и

гост-музикантите от Финландия:

Дора Астерстад – цигулка и

Аапо Хакинен – клавесин

24 ЮНИ 2013 ГОД.

Час: 19.00

Място: ДКТ “Д. Димов” – голяма зала

Концерт на трио “Великите тенори”;

Час: 21.00

Място: Регионален исторически музей

“Alter ego” – авторски спектакъл на А. Илиев

25 ЮНИ 2013 ГОД.

Час: 19.00

Място: ДКТ “ Д. Димов” – голяма зала

“Коварство и любов” – театър “София”

Час: 21.00

Място: Общински център за култура и младежки дейности

“Паралелни светове” – трупа “Дансин”

26 ЮНИ 2013 ГОД.

Час: 19.00

Място: ДКТ “ Д. Димов” – голяма зала

“R&B-2” МГТ “Зад канала”

Час: 21.00

Място: Общински център за култура и младежки дейности

“Хей ти” – “Денс мания”

27 ЮНИ 2013 ГОД.

Час: 19.00

Място: ДКТ “ Д. Димов” – голяма зала

“Вълнения” – фондация “Артист”

28 ЮНИ 2013 ГОД.

Час: 19.00

Място: ДКТ “ Д. Димов” – голяма зала

“Аз плащам” – Държавен театър Анкара;

Връчване на наградата за най-добър музикално-танцов спектакъл

29 ЮНИ 2013 ГОД.

Час: 19.00

Място: Археологически комплекс Перперикон

Хепънинг “Перперикон”;

Връчване на наградата “Златен Перперикон”

Международният фестивал на изкуствата “Перперикон” е организиран при условията на една мултикултурна и мултиетническа среда в гр. Кърджали и местността Джинтепе, където се намират останките от древния Перперикон. За първи път се провежда от 21 до 24 юни 2001г. Обединителната дата на лятното слънцестоене – 21 юни, е празнувана от всички религии и култури, населявали тези земи. Според някои изследователи именно в най-кратката нощ, в навечерието на този ден, са се провеждали пищните вакханалии в чест на бога на виното и веселието.

Фестивалът допринася за създаването на културна среда за всички жители на региона. В този контекст той насърчава сътрудничеството между творци и организатори в областта на театъра, както и развитието на културните процеси, с оглед бъдещото интегриране на основата на общоевропейските културни ценности и с цел подпомагане на културния диалог и взаимно опознаване на балканските народи.

Международният фестивал на изкуствата “Перперикон” се провежда ежегодно от 2001 г. насам. Замисълът на Фестивала е да се свърже общоевропейската идея за съхраняване на богатото разнообразие на културното наследство и да се превърне в своеобразен  мост, свързващ миналото, настоящето и бъдещето на народите от Балканите, Европа и Азия.

В началото това е театрален фестивал, но по-късно в него намират място и останалите сценични изкуства – музика, балет, танци. През 2003 година Арт–фестивалът е включен в Националния културен календар, в който присъстват не повече от 50 важни  събития за годината.

Традиционният международен фестивал „Перперикон“ се провежда в рамките на една седмица през месец юни в гр. Кърджали. Той е под патронажа на Президента на Р България. Изданието се организира с подкрепата на Министерство на културата, Община Кърджали, Драматично–куклен театър „Димитър Димов“ – гр. Кърджали, Сдружение „Перперикон – Мелпомена“ и спонсорството на частни фирми и сдружения от региона.

Фестивалът се открива с мега-спектакли. Входът за всички спектакли и концерти е  безплатен. В седмицата около Еньовден тук си дават среща различни видове изкуства – театър, музика, кино, гостуват известни творци от страната и чужбина. В афиша се включват театрални спектакли и концерти.

Юнският празник се превръща в интересно  развлечение, привличащо любителите на изкуството  и на древността, и е своеобразно рекламно лице на  Перперикон.

Именно фестивалът „Перперикон“ е домакин през 2004 г. на Първото международно изложение на туроператорските фирми – една от целите на неговото зараждане е популяризирането на културното наследство, подпомагането на културния диалог и взаимното опознаване на балканските народи. Но преди всичко Фестивалът залага на нетрадиционно представяне на културно-историческото ни наследство със средствата на театъра и неговите гранични жанрове. Успешната формула е съчетаването на богатото историческо културно наследство с днешните постижения на българската култура и съизмерването й с европейските модели.

Фестивалът продуцира създаването на собствен спектакъл и се грижи за неговата реализация.

Изданието на Международния фестивал на  изкуствата “Перперикон 2011” се свързва с общоевропейската идея за съхраняване на богатото разнообразие на културното наследство. Идеята на Фестивала е да се превърне в мост, свързващ миналото, настоящето и бъдещето ни.

От 23 до 30 юни 2012 г., гр. Кърджали и класираният на второ място в класацията „Чудесата на България” – археологически комплекс Перперикон, бяха домакини на XII-ия Международен фестивал на изкуствата „Перперикон”. Организаторите от Сдружение “Перперикон – Мелпомена”, гр.Кърджали, отправиха своята покана към всички професионални трупи и артисти да представят произведенията си от всяка сфера на изкуството, като по време на фестивалните прояви взеха участие само предварително селектираните творби.

За годините на своето съществуване Фестивалът „Перперикон“ печели за своята кауза едни от най-достойните творци на българската култура и дава шанс на младите за старт в избраната от тях посока.

Наред с популяризиране на местните културно-исторически и природни забележителности, и повишаване интереса на туристите към региона на Източните Родопи, Фестивалът има за своя цел да отдаде заслужено уважение и почит към най-изявените творци на нашата съвременност с принос в развитието на българската култура. На Фестивала се връчват награди „Златен Перперикон“ за принос и към българското, и към европейското изкуство. По традиция това става в тронната зала на двореца Перперикон на специална церемония. Досега лауреати на голямата награда “Златен Перперикон” са: проф. Стефан Данаилов, Йълдъз Ибрахимова, акад. Светлин Русев, Асен Шопов, Харолд Пинтър, проф. Николай Овчаров, проф. д-р Марко Семов, акад. Антон Дончев, акад. Людмил Стайков, Вежди Рашидов и примата на българската попмузика Лили Иванова.

Текстът е авторски материал и подлежи на защита от ЗАП.

Comments are closed.