Предстоящи събития

Сбирка на гъбарите

На 10 и 11 ноември 2012 год. ще се състои поредната сбирка на гъбари-любители в град Кърджали. Срещата ще се проведе в туристически комплекс “Белите брези”, община Ардино. Приветстват се с добре дошли всички почитатели на диворастящите гъби и красотите на природата. Канят се за участие в събитието любители-гъбари от близо и далеч. Програмата на сбирката ще обхване дискусии за гъбите и планиране на бъдещи срещи. Очаква се богат гъбобер в околността на село Млечино, общ. Ардино и в района на комплекс “Белите брези”, който ще бъде последван от изложба на събраните и идентифицирани гъби.

За въпроси и резервации относно мероприятието: 0897 994 936; 0892 470 657.

Целта на организирания семинар за любителите-гъбари е не само да се напълнят кошниците с гъби, а да се направи и заснеме гъбената експозиция с познавателна цел. Полезно е от сбирката да се получи информативен и познавателен семинар, на който всеки да научи по нещо ново за гъбите.

Носете си: храна, кошница, найлонови торбички, ножче или ножица.

Какво ще се бере? Няколко вида гъби:

1. Масловка (няма отровен двойник):
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9E%D0%B1%D0%B8%D0%BA%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D0%B0_%D0%BC%D0%B0%D1%81%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%BA%D0%B0

2. Рижика:
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A0%D0%B8%D0%B6%D0%B8%D0%BA%D0%B0

3. Челядинка:
http://gubite.com/vidove-gubi/obiknovena-chelyadinka-yadliva-gyba

4. Сърнела:
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D1%8A%D1%80%D0%BD%D0%B5%D0%BB%D0%B0

Успех на мероприятието!

„…Оня, който не е гъбар и наблюдава как гъбари берат гъби, непременно ще ги съжали.
Те представляват много оскъдна гледка, всеки върви и гледа все в краката си, лута се или се щура, пощи опосканото от добитък пасище – а преди добитъка опоскано и от други гъбари. Но макар, че са минали други гъбари, новите гъбари не знаят това, те мислят, че са първите, и бързат да претръскат пасищата. Много печална картина за гледане, имал съм случай, не само през тази есен, а и по-рано, да наблюдавам как ето по тази дига например ще мине гъбар, тук ще откъсне гъба, там ще откъсне гъба и ще изчезне зад купчина върби. Веднага подир него се появява следващ гъбар, върви по петите на първия, търси, очите му шарят на четири, обаче гъба никъде не се вижда. И отминава вторият гъбар и изчезва той зад купчината върби, а през това време вече трети се появява, ни те поздравява, ни те заговаря, ами очите му шарят на четири по дигата и ако се наведе, то не е за туй, че е намерил гъба, а за да вдигне само пънче от гъба, подхвърлено от минал преди него гъбар…“

Тези думи е написал незабравимият Йордан Радичков за почитателите на дивите гъби. Най-вероятно защото самият той е бил ловец, а в много отношения гъбарите с нищо не се различават от ловците и рибарите. Да, обичат да събират и ядат гъби, но най-много от всичко обичат да споделят приключенията помежду си от “ловните” излети.

А за гъбарите броденето из полето, планината и горите е не тегоба, а истинско удоволствие, което е незаменимо!

Comments are closed.