Параклиси

Параклис „Св. Спас“ с. Резбарци

Posted at 24.03.2012 | By : | Categories : Параклиси | 0 Comment

Параклисът “Свети Спас” се намира в началото на пътя за село Резбарци. Построен е вдясно край пътя, преди първите жилищни сгради на най-близкото крайградско населено място, което се е превърнало в своеобразен жилищен квартал на град Кърджали, известен като “Кварталът на богатите” .
Параклисът “Свети Спас”, разположен  сред изключително красива широколистна гора, е заобиколен от равни и обширни поляни с  хубава вода. Той е в непосредствена близост до бреговете на река Кьош дере, вливаща се във водите на  река Арда на територията на град Кърджали. В този район – западно от град Кърджали, на 0.5 км. от устието на река Арда, се намира и защитената местност “Кьош дере”, която е находище на венерин косъм (Adiantum capillus veneris). Находището е с територия около 1 км. по левия, по-висок и скалист бряг на река Арда. Растението “венерин косъм” е включено в Червената книга на България, която представлява списък със застрашени, изчезващи и изчезнали биологични видове, живеещи на територията на нашата страна.
Находището на папрат “венерин косъм”
е обявено за защитена местност през 1981 година, като видът е включен в Червената книга на България в категория рядък вид. Защитената територия има площ 1.5 хектара (15 декара). Местността е подходяща за посещение в определени сезони на годината.
Районът около параклиса “Свети Спас” е спокоен и приятен за отдих. Той е любимо място за разходка на жителите на град Кърджали.
Параклисът “Свети Спас” е строен в началото на XX век, а наскоро е изцяло обновен. Веднъж в годината, по традиция на Спасовден, на това място се провежда общоградски събор с курбан за здраве. Всяка година на този ден тук се събират стотици миряни за празничната литургия. Тогава параклисът „Св. Спас“ в кърджалийското село Резбарци отбелязва своя храмов празник.
Предполага се, че край село Резбарци вероятно лежат мощи на свещеник или на извънземен. Сакралното място цери безнадеждно болни от цялата страна. Мистериозният гроб привлича и християни, и мюсюлмани от цяла България. Мястото помага най-вече на отписани от доктори и ходжи деца. За лечебните му свойства от столетия насам се носят легенди.
Възрастни хора твърдят, че тук е погребан „Кочаджа мезаръ”, което озвачава в превод голям, много висок мъж. Според легендата, мъжът паднал от небето и издъхнал върху грешната земя. В миг лобното място на исполина придобило необяснима целебна сила. Някои предполагат, че това е ангел от свитата на Архангел Гавраил.
В по-ново време тайнственият лечител е обявен за космически пришълец. Родопчани се мотивират с размерите на гроба му – твърде необичайни за земен човек.
Най-спряганата хипотеза е за „Папаз мезаръ”, т.е. попски гроб. Визира се възможността това да е гробът на Патриарх Евтимий. Привържениците на тази хипотеза се аргументират с факта, че не се знае къде е погребан последният патриарх от Второто българско царство. Някои учени смятат, че умира в Беломорска Тракия. Други – в Родопите.
Обектът – параклис “Св. Спас”, е подходящ за посещение както самостоятелно, така и в комбинация с маршрут до находището на защитената папрат “венерин косъм”, което е на около 200 м. от него.

КАК ДА СТИГНЕМ ДО СЕЛО РЕЗБАРЦИ И ПАРАКЛИСА „СВЕТИ СПАС“?

Резбарци е село в община Кърджали. Намира се само на 4 км. от центъра на град Кърджали и през последните години се е обособило като един от неговите квартали. Отстои на 32 км източно от град Ардино, на 14 км северно от град Момчилград, на 252 км югозападно от град Бургас и на 250 км югоизточно от столицата София. Село Резбарци се разполага в полите на Източните Родопи, между язовирите по поречието на река Арда – язовир “Кърджали” и язовир “Студен кладенец”. Надморската височина на село Резбарци е 281 метра. Лятото тук е топло и горещо, а зимата – мека и краткотрайна. Селото разполага с редовен автобусен транспорт от и до различни части на град Кърджали. Населението му наброява 696 души съгласно преброяването през м. февруари 2011 година. Селото е електрифицирано, водоснабдено и с изградени съобщителни мрежи. Има кметство, дежурен полицейски инспектор, общопрактикуващ лекар, православен храм и различни търговски обекти. В непосредствена близост се намира единствената в областта Професионална гимназия по селско и горско стопанство – гр. Кърджали. В общинския център Кърджали има учебни и болнични заведения.

Comments are closed.